Blog creat a clase de Biologia, per la Mar i la Tània.

diumenge, 25 d’abril del 2010

Els rius del Pallars Sobirà



Els Pallars Sobirà és una comarca que es troba al nord-oest de Catalunya. És una de les comarques més grans de Catalunya, això fa que tingui una diversitat de vegetació i fauna molt àmplia. També, com és evident, té un nombre molt elevat de rius: El Noguera Pallaresa (que és el principal, i el més gran de tots), el riu d'Unarre, l'Escrita, el riu de Noarre, el riu de Tavascan, el riu de Tor, el Noguera de Vallferrera, el Noguera de Cardós, el riu de Baiasca, el riu de Sant Antoni, el riu del Cantó i el riu Major.
Molts d'aquests rius són molt petits, i tots són afluents al riu Noguera Pallaresa, que com hem dit abans és el riu principal del Pallars Sobirà.



El Noguera Pallaresa

La Noguera Pallaresa és un riu pirinenc d'orientació nord-sud, afluent del Segre per la dreta.

Neix al Pla de Beret, a la Vall d'Aran, a pocs metres del naixement del Garona, i, a diferència del seu riu germà, que es dirigeix cap a Occitània i l'Atlàntic, la Noguera Pallaresa es dirigeix cap al sud, travessa els dos Pallars, dels quals n'és històricament l'eix de comunicació principal, on esdevé l'articulador de la vida d'aquestes comarques.

Primer flueix un curt tramp per la Vall d'Aran, en el municipi de Naut Aran; després, passa al Pallars Sobirà, on travessa els termes municipals d'Alt Àneu, Esterri d'Àneu, la Guingueta d'Àneu, Espot, Llavorsí, Rialb, Sort, Soriguera i Baix Pallars.

Després de travessar el congost de Collegats, entra en el Pallars Jussà, on troba els termes de la Pobla de Segur, Conca de Dalt, Salàs de Pallars, Talarn, Isona i Conca Dellà, Tremp, Castell de Mur, Gavet de la Conca i Llimiana. El Flamisell hi desguassa per la dreta pocs metres després de passar la vila vella de la Pobla de Segur, a la cua del pantà de Sant Antoni o de Susterris.

Passada la presa d'aquest primer pantà, continua el seu curs molt a prop de la ciutat de Tremp i torna a quedar embassat prop del poble de Cellers, al pantà dels Terradets. Immediatament després d'aquest embassament entra en el congost dels Terradets, lloc per on travessa la serra del Montsec. Desguassa en la riba dreta del Segre pocs kilòmetres després d'abandonar les comarques que li donen nom, just abans que el Segre arribi al pantà de Camarasa (Noguera). En total fa uns 154 quilòmetres de longitud.

Al seu pas per la Pobla de Segur, el riu esdevé l'escenari i el principal protagonista de la festa del raiers, que se celebra cada any el primer diumenge de juliol.

2 comentaris: