Blog creat a clase de Biologia, per la Mar i la Tània.

dimecres, 28 d’abril del 2010

Els esports de la Noguera Pallaresa.

Els esports que es poden practicar al nostre riu són:
* Rafting
* Hidrospeed
* Bus-bob
* Barrancs
* Canoas
* Puenting
* Kayak


El rafting consisteix en descendir per les aigües braves de la Noguera Pallaresa en una llanxa pneumàtica, amb l'ajuda de rems, sortejant les roques del camí i evitant en tot moment la caiguda a l'aigua.
Per aquest motiu, es practica en grups de 8 persones, per compartir l'emoció i el risc ...
A més, abans de la sortida, els participants reben instruccions sobre el maneig de l'embarcació, per reaccionar amb encert davant les dificultats que es poden trobar a l'aigua.

( L'any passat va transcòrrer un tràgic accident, el qual va acavar amb la jove vida d'un monitor de rafting de l'empresa Ràfting Llavorsí.
En el moment de l'accident el riu tenia un fort cabal i això va produir que l'embarcació bolques i el monitor va patir un cop que va acabar provocant-li una parada cardiorespiratòria. Els bombers van intentar reanimar-lo en el lloc del sinistre, però finalment no va ser possible salvar-li la vida)
Font: Elperiodico.cat


L'hidrospeed és un esport que consisteix a descendir els rius en un trineu flotant sobre el qual es va estirat i la propulsió s'aconsegueix a través d'unes aletes de busseig. L'Esportista està en conctacte directe amb l'aigua i no necessita cap tipus d'embarcació. L'equip personal és similar al del ràftig, al qual s'afegeixen unes aletes de bussejador. Les aletes no han de ser massa grans i com més llises singuin, el palmeig serà més natural i menys esforçat sense perdre governabilitat. La taula porta uns tirants que permeten transportar com si fos una motxilla.

El Bus-bob consisteix en baixar el emocionant curs del riu Noguera Pallaresa en una embarcació pneumàtica, de forma allargada i amb capacitat per a quatre o cinc persones. Una altra excitant modalitat esportiva d'aigües braves.
A diferència del ràfting, els tripulants van situats un darrere l'altre i no porten cap tipus de subjecció. L'única manera d'evitar el capbussada és mantenir l'equilibri en la barca i remar de manera coordinada, seguint les instruccions del monitor que els acompanya. L'emoció i els sobresalts estan garantits per tot el recorregut, més encara quan li afegim la dificultat de la inestabilitat.

El descens de Barrancs combina tècniques de muntanyisme amb passejades per l'aigua. Amb un vestit de neoprè, un casc i material, com cordes i arnesos, els esportistes hauran de baixar per les parets de Barrancs i canons, passar per estrets congosts o fins i tot travessar petites cascades per accedir a les corrents d'aigua. Aquest esport permet recórrer llocs inaccessibles i de gran bellesa. Abans de la sortida, els monitors ensenyen al grup unes nocions pràctiques sobre aquestes tècniques i sobre l'ús del material, tan desconegudes per molts.

Fer canoas Guarda gran similitud amb el ràfting, tant per l'equipament com pel tipus d'embarcació, encara que en aquesta modalitat la mida de la barca és més reduït. Només dos ocupants la dirigeixen amb les seves palades. Una nova aventura en aigües braves. La diferència més destacada és, potser, que al fer el vertiginós descens el monitor realitza la seguretat en una piragua d'Aigües Braves sempre al costat de les canoes. Un contacte més directe amb l'aigua i amb les tècniques de navegació.

El puentig com el seu propi nom indica, consisteix a saltar des d'un pont situat a uns 20 o 25 metres d'alçada, subjecte per unes cordes de seguretat. La solució a les tensions és el salt de pont. Permet viure una experiència al límit. En els darrers anys ha assolit una elevada cota de popularitat. Sens dubte una de les activitats més excitants que podràs gaudir al Pallars. No ho pensis i salta, la sensació és inexplicable.

El kayak És l'esport olímpic d'aigües braves, amb gran tradició a la comarca, tan antic com les velles embarcacions que utilitzaven els esquimals per creuar les aigües gelades. Aquesta modalitat esportiva requereix uns coneixements tècnics molt precisos com, per exemple, saber estabilitzar-se en la canoa, remar, agafar els moviments dels corrents o, simplement, frenar. Rafting Llavorsí organitza cursets, de dos a cinc dies, en els quals es poden aprendre ràpidament aquests elements per poder gaudir plenament del caiac. L'esport olímpic d'aigües braves.
Equipament tracta d'una canoa molt lleugera, de forma allargada i amb un forat en forma d'assentament, on se situa el remer per controlar els moviments de l'embarcació. Riu avall, amb l'ajuda d'un rem i la nostra pròpia força, es van esquivar tots els obstacles que apareguin en el camí mitjançant girs més o menys bruscos.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada